Marjan de Jong

Ik (1966) ben getrouwd, heb twee volwassen zonen en woon samen met mijn man in Eelde.

Ik ben in het voorjaar van 2014 gestart met mijn praktijk Psycholoog-Eelde, de voorloper van Psycholoogpraktijk Marjan de Jong. Verder heb ik geruime tijd samen met Klaas-Jan van der Weide psychologenpraktijk Psycholoog-Zwolle.net in Zwolle gehad. Eind 2019 ben ik gestopt met mijn praktijk in Zwolle.

Ik ben af en toe ook nog voor werkgevers werkzaam en ik maak deel uit van Adviesgroep Mens & Werk.

Op weg

Terugkijkend denk ik dat de keuze voor mijn studie en later ook werk, toch wel ingegeven was door hoe het thuis was. Al had ik dat toen niet zo door, maar dat ik psychologie ging studeren en dan vooral arbeids- en organisatie psychologie, kwam mede door mijn vader. Die was namelijk veel thuis: overspannen en al op jonge leeftijd arbeidsongeschikt.

Een mooi beroep, een interessante studie

Ik ging arbeids- en organisatiepsychologie studeren. Het vak boeide me enorm. Niet alleen de praktijk later, maar ook de wetenschap. Het vakgebied, de ontwikkelingen, het onderzoek.

Na mijn afstuderen (1991) ben ik aan de universiteit aangebleven als docent-onderzoeker. Dat werk heb ik zes jaar met veel plezier gedaan; toch miste ik uiteindelijk het werken met mensen.

Ervaring opbouwen

Mijn ervaringen bij een arbodienst zijn rijk en gevarieerd. Ik heb er twaalf jaar gewerkt; eerst als onderzoeker, snel ook als coach/psycholoog van leidinggevenden, werknemers en teams.

Uiteindelijk ben ik in 2009 voor mezelf begonnen met mijn bedrijf EFICAZ en heb met anderen een adviesgroep van deskundigen (www.adviesgroepmensenwerk.nl) opgericht die zich bezighoudt met de gezondheid en het welzijn van werkende mensen. En van daaruit groeide ik door naar wat ik nu doe: behandelen en begeleiden van mensen met psychische klachten en relatietherapie.

Mijn stijl

Voor mij is ieder mens uniek, wat vraagt om maatwerk. Ik hanteer dan ook geen standaardprotocollen, maar pas steeds datgene toe wat aansluit bij de hulpvraag van de client.

Mijn werkstijl is ontegenzeggelijk nuchter, rechtdoorzee en met gezond verstand en een gezonde dosis creativiteit. Ik vind het belangrijk om doelgericht en vanuit een positieve invalshoek aan de slag te gaan. In plaats van in de klacht te blijven hangen, kom je er achter waar je naartoe wilt en welke stappen je moet zetten om daar te komen.

Dankbaar werk

Het is bijzonder werk. Mijn cliënten zijn unieke mensen, met bijzondere verhalen. En dat ik mag meeluisteren, meedenken en me mag bemoeien met iemands leven, groei en ontwikkeling. Dat is een regelrechte eer.

Scholing

 • 2021 2daagse: ‘ACT for Depression and Anxiety’ door Russ Harris (Contextual Consulting), 4daagse: Basiscursus Klinische Hypnose (Psy-zo! Onderwijs B.V.), 2sessies ‘ACT Masterclass’ door Robyn Walser en Yvonne Barnes-Holmes (FactorPsy).
 • 2020 2daagse: ‘Meer focus in ACT met RFT’ (FactorPsy), 2daagse: ‘Relational Frame Theory’ door Y Barnes-Holmes (ACBS BeNe), 6sessies ‘Process-based Behavior Therapy’ door Perspectives Ireland Consulting Psychologists, 2sessies ‘ACT Masterclass’ door Robyn Walser en Yvonne Barnes-Holmes (FactorPsy).
 • 2019 2daagse: slaap en behandeling van slaapstoornissen (RINO), 2daagse Procesbased ACT door Y Barnes-Holmes (ACBS), 2daagse relatietherapie: over ‘wat mannen nodig hebben’ door Terry Real (school voor relatietherapie), workshop ‘Using ACT and RFT: working with complex clients’ door Joe Oliver (ACBS).
 • 2018 Studiedag Liefde in verhouding: nieuw perspectief op trouw en ontrouw door Esther Perel (school voor relatietherapie), EMDR advanced door Peter Baldé (act-emdr-centrum), studiedag ‘Differentiatie is niet voor watjes’ door Ilse Penne (school voor relatietherapie).
 • 2017/2018 Beroepsopleiding Adem- en Ontspanningstherapie: methode Van Dixhoorn (Deel I)
 • 2017 Verdiepingscursus Acceptance en Commitment Therapy ACT-EMDR Centrum (geaccrediteerd door het NIP), 2daagse supervisie van Esther Perel, School voor Relatietherapie, 2daagse masterclass met Esther Perel over ontrouw in relaties.
 • 2016 Jaaropleiding Schematherapie bij GITP (geaccrediteerd door het NIP, VGCt), Verdiepingscursus EMDR bij ACT-EMDR Centrum (geaccrediteerd door het NIP)
 • 2015 Verdiepingscursus Relatietherapie, School voor Relatietherapie
 • 2014-2015, Jaaropleiding partnerrelatietherapie, School voor Relatietherapie
 • 2014 ACT, bij RINO (geaccrediteerd door het NIP, VGCt)
 • 2013 EMDR, bij Itan opleidingen, Jaaropleiding Cognitieve gedragstherapie, bij GITP (geaccrediteerd door het NIP, VGCt)
 • 2011 Opleiding Transactionele analyse, bij Phoenix Opleidingen
 • 2008- 2009 Post-HBO opleiding coaching bij de Alba-academie (geaccrediteerd door Stichting Post HBO Nederland)
 • Van 1985 tot 1991 Arbeids- en Organisatiepsychologie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit van Groningen en in mei 1991 afgestudeerd

Werkervaring

 • 2016 tot heden registerpsycholoog NIP/Arbeid en Organisatie bij Psycholoogpraktijk Marjan de Jong
 • 2014 tot 2020, registerpsycholoog NIP/Arbeid en Organisatie bij www.psycholoog-zwolle.net
 • 2014 tot 2016, registerpsycholoog NIP/Arbeid en Organisatie bij psycholoog-eelde
 • 2009 tot heden, Arbeids- en Organisatiepsycholoog bij Eficaz (tot 2019) en www.adviesgroepmensenwerk.nl.
 • Van 1998 tot halverwege 2009 arbeids- en organisatiedeskundige bij een arbo-dienst (ArboUnie)
 • Van 1991 tot 1998 docent en wetenschappelijk onderzoeker bij de sectie experimentele en arbeidspsychologie van de Rijksuniversiteit van Groningen